Bilglas

På Aros Auto i Västerås och Enköping har vi vår egen glasverkstad där vi lagar stenskott och byter ruta på din bil. När du får ett stenskott på din bil är det viktigt att laga det så snart som möjligt. De flesta stenskott går att laga men är de för stora kan det bli aktuellt att byta hela rutan. Vi kan även återställa lyktglas till nyskick!

Ett vanligt knep man kan använda är att jämföra stenskottet mot en femkrona (den gamla femkronan). Är stenskottet mindre än femkronan lagas stenskottet. Är stenskottet däremot större än 30 millimeter är rekommendationen att byta hela rutan.

Jag har stenskott

Laga stenskott

När du får ett stenskott är det bra att sätta på ett stenskottsplåster på en gång. Boka sedan tid för stenskottslagning. Du behöver inte anmäla skadan till ditt försäkringsbolag utan du får fylla i en skadeanmälan på plats hos oss. Sedan ordnar vår Glasverkstad resten.

Byta vindruta

Vi byter din bilruta. Ibland är stenskottet för stort för att laga eller har det medfört en spricka i bilrutan. Är bedömningen att vindrutan är i så pass dåligt skick att den varken kan eller bör repareras, byter vi den av säkerhetsskäl.

Byta torkarblad

Torkarbladen slits vid olika väderslag och yttre påfrestningar därför rekommenderar vi att byta torkarblad ca 2 gånger per år. Passa på att boka in byte av torkarbladen i samband med ditt rutbyte eller stenskottslagning. Ett annat tips är att byta torkarblad i samband med service.

Fakta om stenskott och byte av vindruta

Vanliga frågor om stenskottslagning och byte av vindruta

Ofta pratar man om storleken på stenskottet och om det är mindre än en gammal femkrona kan stenskottet lagas annars måste hela rutan bytas. Men ibland är det inte stenskottets storlek som är avgörande utan istället vart på rutan det sitter.
Gröna fältet
Är stenskottet litet och befinner sig inom det gröna fältet på illustrationen räcker det troligen med att laga stenskottet.
Gula fältet
Är stenskottet litet och befinner sig inom det gröna fältet på illustrationen räcker det troligen med att laga stenskottet.
Röda fältet
Är stenskottet litet och befinner sig inom det gröna fältet på illustrationen räcker det troligen med att laga stenskottet.

Vad innebär en kalibering?

En kalibrering behövs oftast om din bil är utrustad med aktiva säkerhetssystem som t.ex. trötthetsvarnare, autobroms eller filkörningsassistans. Att kalibrera en bilruta innebär att glasteknikern måste ställa in den kamera som styr säkerhetssystemen.

Behöver min bilruta en kalibrering?

Det beror på vilka tekniska system som din bil är utrustad med. Finns det inga sensorer eller tekniska komponenter i rutan krävs heller ingen kalibrering.

Går rutbyte och stenskottslagning på försäkringen?

De allra flesta bilförsäkringar täcker stenskottslagning och rutbyten. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som ingår i din försäkring då olika bilförsäkringar har olika täckning.

Hur lång tid tar det att laga ett stenskott?

När du lämnar in din bil för lagning av stenskott tar det ca 30 min. En perfekt tid att ta en kaffe och strosa runt i vår bilhall en stund.

Hur lång tid tar det att byta en vindruta?

Att byta själva vindrutan tar 3-4 timmar beroende på bil och omfattningen av skada på rutan. Efter att rutan är bytt måste den stå och torka i några timmar. Som kund kan du räkna med att ha din bil hos oss en hel arbetsdag.

Hur får jag tag på ett stenskottplåster?

Hos oss på Aros Auto i Västerås och Enköping får du gratis stenskottsplåster. Kom in till oss på Friledningsgatan 6 i Västerås eller Gesällgatan 5 i Enköping och hämta ett stenskottsplåster. Välkommen!